Een poosje geleden schreef ik een column over mondzorg in het Ogenblikje; het kwartaalmagazine van de NVSP. Ik had toen een aantal afwijzingen gekregen van de zorgverzekeraar op de machtigingsaanvraag die mijn implantoloog ingediend had. Dit is deel II van het verhaal en ik kan zeggen dat ik goed nieuws heb.
Het was een lange weg. Als alles aan mijn gebit straks gerestaureerd is ben ik vier en half jaar onderweg geweest vanaf de eerste afspraak bij een implantoloog tot aan de voorlopig laatst geplaatste kronen en bruggen. En oh, wat kijk ik daar naar uit. Een droge mond is al geen pretje, maar een droge mond in combinatie met veel ontbrekende kiezen en loszittende noodoplossingen drijft mij regelmatig tot wanhoop. Tegelijkertijd ben ik zo dankbaar dat dit nu allemaal mogelijk is. Nog zeven maanden te gaan en ik kan hopelijk weer stralend en spontaan lachen, normale gesprekken voeren en mijn tanden in een stuk pizza zetten. Ik heb alle vertrouwen in mijn nieuwe implantoloog. Het gaat goedkomen.
Nog meer positief nieuws is dat Bewuzt, mijn zorgverzekeraar, de machtiging heeft goedgekeurd. Alle behandelingen worden vergoedt. Een enorme opluchting, aangezien het hier niet om een broodje kaas gaat; wat overigens wel lekker zou zijn...
Wat is nu belangrijk om te weten als je een traject instapt dat valt onder bijzondere tandheelkunde?
- Wees er zeker van dat jouw tandarts of implantoloog van de hoed en de rand weet wat betreft machtigingsaanvragen rondom gebitsproblemen bij Sjögren.
- Er moet een duidelijke diagnose Sjögren zijn. Het kan zijn dat de zorgverzekeraar een medische verklaring vraagt van je behandelend arts of specialist.
- Zorg ervoor dat je gebit goed schoon is en vrij van ontsteking. De meeste mensen met Sjögren verzorgen hun gebit goed, maar verborgen ontstekingen kunnen veel schade toebrengen aan omliggend tanden en kiezen. Zorgverzekeraars gaan over tot vergoeding als zij weten dat de kans groot is dat de kostbare behandelingen een kans van slagen hebben en duurzaam zullen zijn.
- Rook niet. Zeker niet als je met implantaten aan de slag gaat.
- Heb geduld. Het kan zijn dat de zorgverzekeraar om extra onderzoeken vraagt, zoals bijvoorbeeld een speekselonderzoek of extra foto's van je gebit. Deze procedures nemen tijd in beslag. Dat kan vervelend zijn, zeker als je te maken hebt met pijnklachten. Ook de fase waarin eventueel nieuw bot moet aangroeien en de implantaten weer moeten vastgroeien duurt lang. Gemiddeld een half jaar. Er wordt in mijn gebit nu gewerkt met donorbot en dat gaat heel goed.
- Een zorgverzekeraar zal altijd kiezen voor de voordeligste oplossing.
- Op de website van de NVSP staat hoe je een brochure kan bestellen met alle informatie over gebitsproblemen bij Sjögren. Handig als jouw tandarts niet van die hoed en die rand weet. Onder de kop behandelingen/droge mond vind je alle informatie over de stappen die genomen moeten worden bij het aanvragen van een machtiging.
- Ondervind je problemen bij deze procedure dan kun je contact opnemen met bestuurslid en
verzekeringsman Johan Mooi viaDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Let op! De behandelingen mogen pas gestart worden op het moment dat de machtiging binnen is. De verzekeraar kan anders weigeren om tot vergoeding over te gaan.
Gelukkig wordt er steeds meer aandacht besteedt aan de mondzorgen die Sjögrenpatiënten ervaren. Door er over te blijven praten, schrijven en ervaringen te delen krijgen meer tandartsen en zorgverzekeraars de kennis in huis om adequaat en begripvol te reageren op een groot probleem.
Ik heb nog één grote ingreep te gaan en dan nog zes maanden om de boel te laten helen. Je begrijpt dat hierna de vlag uitgaat. Het eerste wat ik ga eten is een hard broodje kaas. Voor nu nog even stamppot. Alwéér? Ja, alweer. Met extra jus voor de smeuiigheid.
Pia