Bisonspoor 3002 - B505 Bison Office Space, toren Berlin 4e etage 3605 LT Maarssen +31 346 - 556 376 Ma-Vr: 09:00 - 17:00 uur

Ziektebeeld bij Sjögren

Geen mens is hetzelfde. De verschijnselen en symptomen van het syndroom van Sjögren kunnen dus ook per persoon verschillen. Soms variëren de klachten per periode of per jaargetijde. En soms lopen mensen zelfs jaren rond met klachten waarbij geen diagnose lijkt te passen. Hoe je het ook bekijkt, het syndroom van Sjögren is vooral een lastige aandoening waarvan nog veel niet bekend is. Wat we wel weten, is dat tussen alle verschillende ervaringen ook veel dezelfde klachten voorkomen.

De bekendste symptomen zijn:

  • Droogte van vooral ogen, mond, huid, luchtwegen en vagina
  • (Extreme) vermoeidheid
  • Spier- en gewrichtspijn
  • Grieperig gevoel en temperatuurschommelingen
  • Moeite met slikken (vanwege weinig speeksel)
  • Gebitsproblemen (ook als gevolg van weinig speeksel)

In onze informatiefolder en brochurelijn leest u meer over de klachten en symptomen.

Zoals gezegd, er is nog veel onduidelijkheid over het syndroom van Sjögren. Zo weten we niet waarom mensen de ziekte krijgen, of hoe. Iedereen lijkt de ziekte te kunnen krijgen, zelfs al leef je heel bewust en gezond. Vooralsnog wordt er gedacht aan erfelijke factoren en aan virusinfecties.

Er is dus veel onderzoek nodig. Dat onderstreept nog eens het belang van onze vereniging en van het hebben van een plek waar patiënten hun ervaringen kunnen delen. Neem daarom eens een kijkje op het ‘Sjögren in het dagelijkse leven’ ontmoet lotgenoten en deel uw verhaal.
Delen op social media?
Leden Nieuwsbrief:

Abonneren op Het Kleine Ogenblikje.

Ja, ik blijf als lid van de vereniging graag op de hoogte van alles rondom NVSP via Het Kleine Ogenblikje.