Bisonspoor 3002 - B505 Bison Office Space, toren Berlin 4e etage 3605 LT Maarssen +31 346 - 556 376 Ma-Vr: 09:00 - 17:00 uur

Veelgestelde vragen

Meest gestelde medische vragen

 • Heeft de Sjögrenpatiënt baat bij een griepprik?
  Antwoord: dr. J.P. van de Merwe, internist-immunoloog Adviezen en meningen over de griepprik zijn vaak nogal verschillend. In de eerste plaats is het belangrijk te beseffen, dat de griepprik alleen beschermt tegen de echte griep (influenza). Er komen veel virusinfecties voor die sterk op de griep lijken, maar het niet zijn.

  Influenza kan gevaarlijk zijn bij mensen met bepaalde onderliggende ziekten of hoge ouderdom. Een griepprik biedt dan zeer goede bescherming hier tegen. In het algemeen is het niet zo, dat iedereen met het syndroom van Sjögren zich om medische redenen zou moeten laten inenten, aan de andere kant kan het geen kwaad en voorkomt het dus influenza.

  Sommige patiënten met het syndroom van Sjögren doen er wel verstandig aan zich te laten inenten tegen griep, met name die personen, die bepaalde (zeldzame) complicaties hebben, zoals longafwijkingen of medicijnen gebruiken die de afweer sterk onderdrukken. Overleg met uw arts is van belang.
 • Wat is er te doen aan een erg droge huid en veel schilfers?
  Antwoord: dr. Th.W. van den Akker, dermatoloog Een erg droge huid kun je het beste behandelen door verstandig te douchen, d.w.z. éénmaal daags, drie minuten, lauw water, geen zeep of doucheschuim/gel en haren wassen boven de wasbak. Vervolgens een basiszalf aanbrengen op de natte huid, bijvoorbeeld Vaseline 20% in Cremor Lanette.
 • Zijn er tips voor het omgaan met een droge mond?
  Antwoord: dr. C. Bots, tandarts-onderzoeker Bij het eten kan er water gedronken worden. Tussendoor de speekselklieren zoveel mogelijk stimuleren met suikervrije kauwgom en pastilles of komkommer. Voor de nacht een gel aanbrengen. Indien nodig kan een speekselvervanger gebruikt worden.

Staat uw medische vraag er niet tussen?

Via vraagenantwoord kunt u uw vraag stellen aan één van onze deskundigen.

Meest gestelde vragen over vergoedingen uit de basisverzekering

 • Welke vergoedingen zijn er voor tandheelkunde in verband met Sjögren?
  Sjögrenpatiënten kunnen onder voorwaarden in aanmerking komen voor volledige vergoeding van kronen en implantaten uit de basisverzekering. Uw tandarts moet een machtiging voor vergoeding van kronen en implantaten aanvragen bij uw zorgverzekeraar. Deze machtiging kan worden afgegeven op grond van art. 2.7 lid 1 sub b en artikel 2.1 lid 3 van het Besluit Zorgverzekering.

  De adviserend tandarts beoordeelt of u in aanmerking komt voor deze vergoeding. Na verkrijging van de machtiging kan met de behandeling worden gestart. U kunt ook worden doorverwezen naar een Centrum Bijzondere Tandheelkunde of een Stichting Bijzondere Tandheelkunde. Hiervoor moet ook een machtiging voor behandeling worden aangevraagd. Vergoedingen kronen en implantaten
 • Hoe is de vergoeding van fysiotherapie of oefentherapie voor Sjögrenpatiënten?
  Fysiotherapie en oefentherapie worden vergoed uit de basisverzekering vanaf de 21e behandeling. Sjögren wordt gerekend tot de collageenziekten en staat daarom op de Chronische lijst van aandoeningen (vroeger de lijst-Borst) en op grond van art. 2.6 lid 2 van het Besluit Zorgverzekering.

  Het is aan te raden dat uw fysiotherapeut hiervoor een machtiging bij uw zorgverzekeraar aanvraagt. De eerste twintig behandelingen voor fysio- of oefentherapie moet u zelf betalen of kunnen worden vergoed uit uw aanvullende verzekering. Kijk dit zelf wel van te voren na.
 • Vergoedt mijn verzekeraar het lidmaatschap van de NVSP?
  Het lidmaatschap van de NVSP wordt niet vergoed uit de basisverzekering. Om voor vergoeding uit de aanvullende verzekering in aanmerking te komen hebben een aantal zorgverzekeraars de voorwaarde dat de patiëntenvereniging moet zijn aangesloten bij de NPCF of het landelijk platform GGZ. Dit geldt voor de volgende zorgverzekeraars: Aevitae, De Friesland, Delta Lloyd, ONVZ, Pro Life, ZEKUR, VvAA.

  Ook patiëntenverenigingen die zijn aangesloten bij Ieder(in) komen hiervoor in aanmerking. Ieder(in) is de koepelorganisatie van mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte. Dit geldt voor de volgende zorgverzekeraars: Aevitae, Avéro Achmea, De Amersfoortse, De Friesland, Delta Lloyd, IZZ, Menzis, ONVZ, OZF, ProLife, Turien & Co (via Avéro Achmea), ZEKUR, VvAA en Zorg en Zekerheid.

  Wel kunnen sommige zorgverzekeraars andere of extra voorwaarden hanteren, zoals de voorwaarde dat de patiëntenvereniging aangesloten dient te zijn bij een regionaal patiënten- en consumentenplatform.De NVSP is aangesloten bij zowel de NPCF als Ieder(in).
 • Wordt Lacrisert vergoed?
  Lacrisert wordt niet uit de basisverzekering vergoed. Als u van uw zorgverzekeraar een vergoeding krijgt, dan is dit uit coulance. Het indienen van een aanvraag door uw behandelend arts is de moeite waard.

Staat uw vraag over vergoedingen er niet tussen?

Via dit formulier kunt u uw vraag stellen aan één van onze deskundigen.

Delen op social media?
Leden Nieuwsbrief:

Abonneren op Het Kleine Ogenblikje.

Ja, ik blijf als lid van de vereniging graag op de hoogte van alles rondom NVSP via Het Kleine Ogenblikje.