Bisonspoor 3002 - B505 Bison Office Space, toren Berlin 4e etage 3605 LT Maarssen +31 346 - 556 376 Ma-Vr: 09:00 - 17:00 uur

Neurologische problemen

Soms komt het voor dat één of meerdere zenuwen niet goed functioneren. We spreken dan van neuropathie. Er zijn 3 soorten afwijkingen aan de perifere zenuwen: mononeuropathie, polyneuropathie en hersenzenuwen. Naar schatting komen deze 20 tot 40 % vaker voor dan afwijkingen aan de hersenen en/of het ruggenmerg.

A. Polyneuropathie - meervoudige zenuwontsteking

Men heeft last van een doof gevoel en tintelingen, vooral in de onderbenen en voeten omdat daar de langste zenuwen heengaan. Er kan ook sprake zijn van spierzwakte.

B. Mononeuropathie - uitval van een zenuw

Hierbij is een zenuw van het hoofd, het aangezicht, een arm of een been betrokken waarbij tintelingen in een deel van het gelaat, de arm of het been optreden (met of zonder plaatselijke spierzwakte).

C. Autonome neuropathie

Hierbij zijn de kleine zenuwen betrokken die de doorbloeding, voeding en het zweten van de huid regelen. Dit geeft last van een branderig gevoel in handpalmen of voetzolen, een droge huid, jeuk en ook wel nagelafwijkingen. Autonome neuropathie is een onbekend en onderschat probleem. Het is mogelijk dat het bij meer dan 5-10% voor zou kunnen komen. De diagnose wordt gesteld door een spieronderzoek, EMG-elektromyogram of een autonoom functie-onderzoek bijvoorbeeld een rimpeltest of soms zelfs een huidbiopsie.

 

 

 

Delen op social media?
Leden Nieuwsbrief:

Abonneren op Het Kleine Ogenblikje.

Ja, ik blijf als lid van de vereniging graag op de hoogte van alles rondom NVSP via Het Kleine Ogenblikje.