Klachten:
Deze klacht ontstaat meestal zonder aanwijsbare reden. Plotseling optredende vermoeidheid kan een gevolg zijn van de verstoorde afweer. Een andere oorzaak kan zijn het onvoldoende rekening houden met eigen grenzen. Verminderde concentratie heeft vermoedelijk te maken met de moeheid.
Behandeling:
Er wordt weleens doorverwezen naar een psycholoog. Soms wordt geadviseerd een cursus cognitieve therapie te volgen. Bij moeheid kan in sommige gevallen Plaquenil voorgeschreven worden
Omgaan met:
Regelmaat, routine en rust zijn de kernwoorden. Probeer zelf zicht te krijgen op hoelang inspanning goed voor u is en welke activiteiten u energie geven. Dit doet u door een aantal dagen nauwkeurig te noteren hoe uw dag eruitziet. Meestal blijkt al snel waar problemen liggen en hoe de dag beter ingedeeld kan worden. Elke dag voldoende beweging in de buitenlucht heeft ook vaak een gunstige uitwerking.
Boekje chronische vermoeidheid bij Sjögren:
Op 23 juli is het Wereld Sjögren Dag. Prof. dr. Rinie Geenen heeft voor ons een webcast verzorgd die hier terug te zien is. In samenwerking met prof. Geenen mogen wij de brochure De aanpak van chronische vermoeidheid bij Sjögren gratis beschikbaar stellen. Het boekje is alleen online beschikbaar. Als u wilt kunt u het boekje zelf(s) printen.
Chronische vermoeidheid is een veelvoorkomend probleem bij Sjögren. Ongeveer de helft van de patiënten heeft ernstige vermoeidheid met soms grote gevolgen voor het dagelijkse functioneren.
De weg richting verlichting van dit lastige probleem wordt in dit boekje eenvoudiger gepresenteerd dan die is. Het kost tijd, geduld en doorzettingsvermogen om stappen te zetten die chronische vermoeidheid kunnen verminderen.
Waarom niet proberen of het ook voor u een positief verschil kan maken?
Lees meer over Spieren en gewrichten bij Sjögren: Ontdek hoe Sjögren het bewegingsapparaat beïnvloedt en mogelijke behandelingen.