Sjögren en andere ziekten

Het komt nogal eens voor dat het sydroom van Sjögren niet op zichzelf staat. Helaas gaat de ziekte soms gepaard gaat met andere (auto-immuun-)ziekten. Dat maakt het er voor patiënten niet makkelijker op. Gelukkig is er een helder beeld van de bijkomende ziekten en klachten.

Combinaties met andere ziekten:

Fenomeen van Raynaud

Non-Hodgkin lymfoom

Interstitiële cystitis

Combinaties met andere auto-immuunziekten:

Lupus erythematodes (LE of lupus)

  • Geeft ontstekingsverschijnselen die schade aan kunnen richten aan de huid, bloedvaten en organen. LE kan zich uiten in discoïde lupus (DLE) wat zich veelal beperkt tot de huid, en systemische lupus (SLE), wat kan leiden tot verschijnselen in vrijwel alle organen van het lichaam.
Lotgenotenvereniging: www.nvle.org, www.lupusnederland.nl
http://www.reumafonds.nl/informatie-voor-doelgroepen/patienten/vormen-van-reuma/lupus-erythematodes

Mixed Connective Tissue Disease (MCTD)

Antifosfolipidensyndroom (APS)

  • 5 - 25% van de mensen met Sjögren heeft ook het Antifosfolipiden syndroom (APS). APS kenmerkt zich door verhoogde bloedstolling, waardoor trombose kan ontstaan, zowel in aders als slagaders. Bij zwangere vrouwen is grote kans op herhaalde miskramen en vroeggeboorten. Daarnaast kunnen patiënten met het Antifosfolipiden syndroom een verlaagd aantal bloedplaatjes hebben. APS kan ook op zichzelf staand voorkomen. Meer informatie over APS, kijk op www.nvle.org.

Reumatoïde artritis (RA)

Sclerodermie

Fibromyalgie

  • Bij fibromyalgie komen verschillende klachten - pijn, stijfheid, vermoeidheid en soms stemmingswisselingen - tegelijkertijd voor. De pijn komt vooral voor in de spieren, het bindweefsel en in en rondom de gewrichten. De klachten kunnen erg op en neer gaan en zijn niet altijd even ernstig. Zie ook de lotgenotenvereniging: www.fesinfo.nl

Schildklieraandoening

  • Er treedt een veranderde werking van de schildklier op. Zowel van een te trage schildklier, als een te snel werkende schildklier komen voor. www.schildklier.nl