Bisonspoor 3002 - B505 Bison Office Space, toren Berlin 4e etage 3605 LT Maarssen +31 346 - 556 376 Ma-Vr: 09:00 - 17:00 uur

De Sjögren Award

De eerste Award werd in 2012 uitgereikt aan Angela Bikker UMCU. De titel van haar proefschrift was: Interleukin-7 and its receptor in T cell- and B cell- driven immunity in primary Sjögren’s syndrome. Haar onderzoek naar IL-7 en de receptor daarvan in de auto-immuunreacties bij patiënten met Sjögren, heeft geleid tot een mooi proefschrift. Gezien de uitgesproken aanwezigheid en de prominente rol T cellen en B cellen in het primaire syndroom van Sjögren suggereren deze data dat het specifiek blokkeren van IL-7 en/of IL-7R belangrijke en doeltreffende targets (doelen) zouden kunnen zijn als basis voor nieuwe strategieën in de behandeling van patiënten met het syndroom van Sjögren.

Uitreiking Sjögren Award 2012 Angela Bikker en Ruud Smeenk     Uitreiking Sjögren Award 2012 Angela Bikker en Ruud Smeenk

In 2014 heeft Ninke van Leeuwen uit het UMCU de Award gewonnen met haar onderzoek naar de beleving van droogheid en vermoeidheid bij Sjögrenpatiënten. Haar proefschrift was getiteld: The burden of Sjogren’s Syndrome. Voor het eerst is er uitgebreid aandacht besteedt aan de psychosociale gevolgen van de twee belangrijkste symptomen van het syndroom van Sjögren; droogheid en vermoeidheid.

Een volgende stap is om in een gerandomiseerd onderzoek na te gaan of een combinatie van cognitieve gedragstherapie en bewegingstherapie effectief is in het verminderen van vermoeidheid bij mensen met dit syndroom. Daarnaast had Ninke patiëntenparticipatie in dit onderzoek duidelijk vormgegeven.

Uitreiking Sjögren Award 2014 Ninke van Leeuwen

De Award werd in 2016 uitgereikt aan Konstantina Delhi. UMCG. Titel van haar proefschrift was Primair Sjögren's syndorem: Towards a new era in diagnosis, treatment and e-patient education. Zij heeft zich o.a gericht op de echografisch onderzoek van de speekselklier, het belang voor de toekomst om op die manier een diagnose te kunnen stellen en het proces beter te kunnen volgen. Ook heeft zij de voorlichting wat betreft Sjögren via Youtube etc. onderzocht en geconcludeerd dat die niet geweldig is.

Uitreiking Sjogren Award 2016 Konstantina Delli

In 2018 heeft Sofie Blokland de Award gewonnen. Titel van haar proefschrift was Innovative techniques to investigate salivary gland immunopathology and exploration of the CCL25/CCR9+ T helper cells axis in Sjögrens’s syndrome. Haar onderzoek naar de innovatieve technieken om speekselklieren te onderzoeken en de rol van T-helpercellen in het syndroom van Sjögren was natuurlijk nogal technisch. Maar ze wist het ons in haar presentaties toch duidelijker te maken. Maar wat de doorslag heeft gegeven, is dat ze patentenparticipatie in wetenschappelijk onderzoek duidelijk toepaste. In haar proefschrift komen zelfs vier patiënten aan het woord.

Uitreiking Sjogren Award 2018 Sofie Blokland

Delen op social media?
Leden Nieuwsbrief:

Abonneren op Het Kleine Ogenblikje.

Ja, ik blijf als lid van de vereniging graag op de hoogte van alles rondom NVSP via Het Kleine Ogenblikje.