Het coronavirus

Coronavaccin.

De goedkeuring van het Pfizer-vaccin laat zien dat het middel „veilig is en van goede kwaliteit”.

Later deze week wil het CBG, dat Nederland vertegenwoordigt in het EMA, meer Nederlandstalige informatie publiceren. Mensen moeten zelf keuze kunnen maken of ze gevaccineerd gaan worden.

In de eerste week van januari zal de eerste prik gezet worden en ook in die week (6 januari) zal er ook een advies zijn over het vaccin ontwikkeld door Moderna.

Vier andere farmaceuten - Janssen, AstraZeneca, Sanofi/GSK en CureVac - hopen dat hun coronavaccins in de loop van 2021 beschikbaar komen op de Europese markt.

Het is nog niet duidelijk is hoe goed het vaccin beschermt tegen infectie tussen personen of hoe het mensen met ernstige symptomen kan helpen. „Voor zover duidelijk” werkt het vaccin ook tegen de nieuwe variant van het coronavirus.

Nu het EMA het Pfizer-vaccin heeft goedgekeurd, buigt de Europese Commissie zich op maandagavond over de markttoelating van het vaccin in de EU. Dit is inmiddels gedaan en ook de EC heeft zijn goedkeuring gehecht aan het Pfizer vaccin.

Tijdens de klinische proeven van het Pfizer/BioNTech-vaccin zijn geen ernstige bijwerkingen zijn ontdekt. Wel hadden mensen last van lichte klachten. Dat is een gevolg van de afweerrespons,

84 procent van de mensen die het vaccin kreeg, had klachten op de plek waar het vaccin was ingespoten, zoals pijn of roodheid. Ook had ongeveer de helft van de mensen die het vaccin kreeg tijdelijk last van hoofdpijn. Ruim 60 procent had last van vermoeidheid en ongeveer 14 procent had last van koorts. Deze klachten duurden meestal een dag. De deelnemers ouder dan 55 jaar hadden een stuk minder klachten dan de jongere deelnemers.

Een paar mensen die deelnamen aan het vaccinonderzoek werden ernstig ziek. Het vaccin leek hiervan echter niet de oorzaak.
In Nederland krijgen de bijna 270.000 medewerkers in verpleeghuizen, ongeveer 180.000 mensen die werkzaam zijn in de gehandicaptenzorg en ruim 160.000 thuiszorgmedewerkers als eerste het Pfizer-vaccin. De volgende groep die gevaccineerd wordt, zijn zestigplussers met een medische indicatie. De oudste groepen krijgen in deze fase prioriteit. Daarna zijn gezonde zestigplussers en mensen van onder de zestig jaar met een medische indicatie aan de beurt. Ook het andere zorgpersoneel wordt dan ingeënt. Als al deze prioriteitsgroepen zijn ingeënt, volgt de rest van Nederland.

Tijdens de dierproeven geen signalen geweest die wijzen op risico's voor zwangere vrouwen. Er is echter nog onvoldoende data verkregen uit de testfase die bij mensen werd uitgevoerd. Dit komt doordat er weinig zwangere vrouwen meededen aan de klinische proeven en de vrouwen die toch zwanger waren, dat nu nog zijn. Het is onbekend wanneer deze data compleet zijn. Zwangere vrouwen wordt geadviseerd hun arts te raadplegen om een inschatting te maken of vaccinatie verstandig is.Deze video is bedoeld om de zorgen weg te nemen die mensen met RMD's hebben bij het teruggaan naar hun ziekenhuizen of klinieken om hun behandelingen te hervatten, en geeft een eenvoudige leidraad voor hoe ze dit op een veilige manier kunnen aanpakken tijdens de pandemie. De video is in het Engels.


Update: Pas op voor oogontsteking bij coronavirus

Voorkom besmetting coronavirus via de ogen
Als je het coronavirus (COVID-19) hebt, dan kun je last hebben van bekende symptomen als hoesten, niezen en koorts. Wist je alleen al dat je ook een oogontsteking kunt hebben, zelfs nog voordat je weet dat je besmet bent? Zo kan het virus zich waarschijnlijk ook verspreiden via je ogen. Ook al is de kans klein en het verband tussen corona en een oogontsteking nog niet zeker, het is wel iets om op te letten.

Inmiddels is duidelijk hoe het coronavirus zich verspreidt: door het inademen van speekseldruppeltjes in de lucht nadat iemand hoest of niest, of doordat je ze op je handen krijgt. Minder bekend is nog dat wanneer je besmet bent met het coronavirus je anderen ook kunt besmetten via je ogen door bijvoorbeeld traanvocht. Het virus kan dan bij de ander in de luchtwegen terechtkomen en infecties veroorzaken, zoals een oogontsteking.

Hierdoor lijkt het erop dat coronapatiënten met een ontsteking aan het oog meer risico vormen om anderen te besmetten dan patiënten zonder deze aandoening. Uit onderzoek blijkt dat één tot drie procent van de patiënten een oogontsteking heeft, wat veroorzaakt wordt door het coronavirus.

Oogontsteking
Als je last hebt van een oogontsteking ook wel virale conjunctivitis genaamd, is het bindvlies van het oog ontstoken. Dit kan verschillende oorzaken hebben, meestal is het een bacteriële of virale infectie, zoals waarschijnlijk ook het coronavirus kan veroorzaken. Een ontstoken oog is rood en pijnlijk. Ook kan er slijm of pus uit het oog komen. De ontsteking wordt op dezelfde manier behandeld als een 'normaal' rood oog.

Er zijn van meerdere mensen die het coronavirus hadden bekend dat zij naast de bekende symptomen, zoals hoesten, niezen, benauwdheid en/of koorts, ook last hadden van een ontsteking aan hun oog. Zo zijn er verhalen van Chinese artsen die coronapatiënten behandelden zonder oogbescherming, en denken dat ze daardoor besmet raakten met het virus. In de meeste gevallen kregen zij eerst een oogontsteking, waarna andere symptomen als koorts en zelfs longontsteking volgden.

Verband oogontsteking en het coronavirus
Wel een kanttekening: er is nog weinig onderzoek gedaan naar het verband tussen oogontsteking en het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2 of COVID-19). Er is vooral nog ‘anekdotisch’ bewijs zoals dat heet, wat bestaat uit verhalen van mensen. Daarnaast is er onderzoek gedaan bij 31 coronapatiënten, van wie er negen ernstig aan toe waren. Hiervan was slechts één patiënt die oogontsteking had veroorzaakt door het coronavirus. Je kunt deze onderzoeken nog niet betrouwbaar genoeg noemen, maar het geeft wel aan dat er wel degelijk een verband is.
Raak zo min mogelijk je gezicht aan

Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn en je goed aan de hygiënemaatregelen te houden, zoals het regelmatig wassen van je handen en het zo min mogelijk aanraken van je gezicht. Het RIVM adviseert al medisch personeel, zoals artsen en verpleegkundigen, tijdens het behandelen van coronapatiënten – naast de reguliere beschermingsmiddelen – speciale beschermingsbrillen op te doen.

Meer onderzoek nodig
Let op: er is nog onvoldoende bewijs dat een ontsteking aan het oog past bij een van de symptomen van het coronavirus Daarom is deze aandoening (nog) niet in de officiële lijst van symptomen van het coronavirus van het RIVM opgenomen. Heb je een oogontsteking en verder geen symptomen van het coronavirus, dan hoeft dit niet meteen te betekenen dat je besmet bent met het virus. Check voor alle actuele adviezen rondom het coronavirus de website van het RIVM.

===
Het SARS-CoV-2 is teruggevonden in de oogsecreties van meerdere patiënten in China.
Een conjunctivitis zou dus een van de symptomen van infectie kunnen zijn.

In een studie (2) bij 30 patiënten die in het ziekenhuis van de Universiteit van Zhejiang, China, waren opgenomen wegens Covid-19 tijdens de periode van 26 januari tot 9 februari 2020, vertoonde één patiënt een conjunctivitis. Bij die patiënt werd het SARS-CoV-2 teruggevonden in het traanvocht en de secreties van de conjunctiva (positieve RT-PCR, reverse transcription polymerase chain reaction).

In een grotere studie (3) werd "stuwing" van de conjunctiva vastgesteld bij negen van de 1099 patiënten met een bewezen coronavirusinfectie in 30 ziekenhuizen in China, dus 0,8% van de gevallen.

De American Academy of Ophthalmology raadt oogartsen dan ook aan goed op te letten. "Oogartsen kunnen gevallen van Covid-19 detecteren." De academie raadt ze ook aan om mond, neus en ogen goed te beschermen (masker en veiligheidsbril) bij auscultatie van potentieel geïnfecteerde patiënten.

(bronnen RIVM, NHG, Thuisarts)


Wij hebben gevraagd of onze medische adviseur prof. dr. Bootsma nog aanvullingen op onze berichten over dit virus heeft. Uiteraard worden zaken per dag aangepast, daarom als eerste de richtlijn van het RIVM volgen!  https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden

Mensen die last hebben van verschijnselen die kunnen wijzen op het corona virus zijn volgens het RIVM een persoon met Koorts* (ten minste 38 graden Celsius) én ten minste één van de volgende verschijnselen van de luchtwegen hebben: hoesten, kortademigheid

EN

De klachten zijn ontstaan binnen 14 dagen na terugkomst uit een land/regio met een groot risicogebied OF De klachten zijn ontstaan binnen 14 dagen na contact met een patiënt met een bevestigde infectie met het Coronavirus

Wanneer kan er gedacht worden aan besmetting?

  • Tot op heden geldt nog steeds dat patiënten in een land met veel besmettingen moeten zijn geweest** of contact moeten hebben gehad met iemand met bevestigd Corona. Sjögrenpatiënten hoeven niet perse koorts te hebben, aangezien dat kan horen bij een niet of niet goed functionerend afweersysteem, dat veroorzaakt wordt door een ziekte. Of door medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken.
  • Als Sjögrenpatiënten luchtwegklachten hebben in combinatie met reis naar besmette gebieden OF contact met iemand met corona, moeten zij de huisarts bellen en die zal de GGD inschakelen.
  • Verder staat er op de site van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie het advies t.a.v. de immuun onderdrukkende medicatie: het advies luidt om niet te stoppen met de medicatie tenzij iemand koorts (net zoals bij elke andere infectie) heeft en/of bewezen corona. En dan in overleg met behandelend arts.

Het algemene advies is om geen handen meer te schudden. Dat voorkomt nog geen overdracht, dus er geldt onverminderd: blijf goed je handen wassen ( https://www.youtube.com/watch?v=G6uBxC1yZfk).

* Of koortsig gevoel bij ouderen, aangezien zij niet altijd koorts ontwikkelen. Ook een immuupatiënt met luchtwegklachten, die aan de epidemiologische criteria voldoet, kan laagdrempelig getest worden op SARS-CoV-2.

** Landen/regio’s met wijdverspreide risicogebieden zijn: China (inclusief Hong Kong en Macau), Singapore, Zuid-Korea en Iran en in Noord-Italië de provincies Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië en Ligurië.

Wat moet je doen als je reuma hebt?

Het coronavirus (COVID-19) staat wereldwijd in de belangstelling. Ook veel mensen met reuma houden zich ermee bezig. We kunnen ons voorstellen dat er ongerustheid bestaat rond het hebben van Sjogren en het corona virus. Daarom hier het advies van ReumaNederland. https://reumanederland.nl/nieuws/nieuws/coronavirus/

Actuele informatie over het coronavirus (COVID-19)
https://www.rivm.nl/nieuws/actuele-informatie-over-coronavirus

 

Item(s)

De winkelwagen is leeg

Login

Opslaan
Cookie gebruikersvoorkeuren
Wanneer u een website bezoekt, kan er informatie in uw browser worden opgeslagen of eruit worden opgehaald, voornamelijk in de vorm van cookies. Deze informatie kan over u, uw voorkeuren of uw...
Accepteer alles
Alles afwijzen
Lees verder...
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accepteren
Afwijzen
Hikashop
Nodig om afterekenen in de winkel
Hikashop
Winkelwagen ID
Accepteren
Afwijzen