Het is zondagmorgen als ik de bekende geur opsnuif van gebakken spek. Al jaren een prima gewoonte. Eitje erbij. Sappie. Heerlijk. Ik ben team plantjes dezer dagen dus ik mag niet. ‘Niet aan denken’ zegt mijn liefhebbende echtgenoot. En ik weet niet of jullie het principe van de roze olifant kennen, maar ik hunker nu dagelijks naar saucijzenbroodjes en salami en voor iemand die eigenlijk niet veel vlees en vleeswaren at is dat op z'n minst opmerkelijk. Maar het mag niet en dan wil ik het. Je reinste kleutergedrag. ‘Dat gaat vanzelf over, als je microbioom zich aanpast’, zegt een leefstijlarts op Instagram. Voor je het weet heb je visioenen van broccoli’. ‘Really’, vraag ik ongelovig. ‘Really’, stelt ze me gerust.
Darmwerking
Ik kom uit een ver verleden met een best wel verstoord eetgedrag; een haat- liefde verhouding met eten. Als je op dieet bent ‘mag’ je niets en dat is naar mijn idee de oorzaak van mislukte dieetpogingen. Mijn motivatie is nu niet afvallen, maar op een zo gezond mogelijke manier fris en fruitig oud worden. Ik hou vol en ik durf het bijna niet te denken, maar het lijkt of er warempel al iets in positieve zin aan het veranderen is. Niet zozeer in de klachten die Sjögren geeft, maar wel werken mijn darmen al beter en dat is volgens mij het begin van verbetering. Hoop ik, wil ik.
Wat heb ik tot nu toe veranderd?
- Ik eet thuis geen vlees, zuivel(producten), eieren, vis of producten met dierlijke toevoegingen.
- Als ik uit ga eten kies ik bij voorkeur voor plantaardige opties. Eet ik bij iemand thuis doe ik niet hysterisch. Ik zal niet omvallen van een portie kipsaté of een zalmmootje.
- Suiker is niet dierlijk, maar is sowieso geen aanrader. Af en toe, om het leuk te houden,trakteer ik mezelf op iets echt lekkers van goede kwaliteit.
- Melkproducten vervang ik door plantaardige soorten en die vind ik echt lekker.
- Ik eet veel fruit en noten en meer groenten dan voorheen.
- Er zijn steeds meer goede vleesvervangers op de markt. Ik kies die met weinig toevoegingen. Het is uitproberen. Sommigen vind ik heel smakelijk, anderen zou ik mijn moeder niet durven voorzetten.
- Veel gerechten zijn net zo lekker zonder als met vlees. Hachee natuurlijk niet..
Nadelen?
Waar ik op moet letten is dat ik niet teveel afval. Dat gaat hard bij mij en is niet echt nodig. Best apart als je weet dat ik wel veel eet. Maar ja, als de koekjes en de chocola uit beeld zijn….
‘Piet kom je eten?’, vraagt mijn man. Ik schuif mijn appelpannenkoek op mijn bord, mik er wat kaneel overheen en ga toch wel tevreden tegenover hem zitten. Hij verdeelt de plakjes spek over zijn ei. Ik vind het oké. Ik ben toch geen kleuter? Straks trouwens eens even lezen over mijn microbioom. Niet dat ik weet waar die zich bevindt.
Wordt vervolgd en leuk als jij je ervaringen met leefstijlverandering ook deelt.
Warme groet,
Pia