Met regelmaat krijg ik vragen over de vergoeding van Hylo care oogproducten. Zorgverzekeraars laten met regelmaat (onjuist) weten dat deze producten niet voor vergoeding in aanmerking komen en zijn aan te merken als een zelfzorgmiddel.
Hieronder vallen ook de oogdruppels Hylo-Comod, Hylo-gel en Hylo-Parin. Na een eerder gevoerde procedure bij de SKGZ-geschillencommissie en op een daaropvolgend advies van het Zorginstituut Nederland werden deze producten aangemerkt als een te vergoeden hulpmiddel.
Uit artikel 2.9 van het Besluit zorgverzekering, in combinatie met artikel 2.6 onder f en 2.13 lid 1 onder a Regeling zorgverzekering volgt dat bepaalde hulpmiddelen voor het oog moeten worden vergoed vanuit de basisverzekering, te weten:
Artikel 2.13
- Hulpmiddelen als bedoeld in artikel 2.6, onderdeel f, omvatten:
- Hulpmiddelen ter correctie van stoornissen in de visuele functie van het oog en van functies van aan het oog verwante structuren;
Bevochtigende oogdruppels voldoen aan deze omschrijving. Bevochtigende oogdruppels zorgen ervoor dat stoornissen ten aanzien van traanbuizen worden gecorrigeerd. Zorgverzekeraars zijn op grond van de Regeling zorgverzekering gehouden hulpmiddelen die kwalificeren als bevochtigende oogdruppels, te vergoeden vanuit de basisverzekering.
In het genoemd advies is onder andere opgenomen dat bevochtigende oogdruppels met als bestanddeel hyaluronzuur algemeen verkrijgbaar zijn als 'zelfzorgmiddelen'. Redenen om deze te gebruiken zijn zowel niet- medische redenen als medische redenen (chronische aandoeningen, zoals bij Sjögren)
Bij een medische reden kunnen bevochtigende oogdruppels alleen ten laste komen van de hulpmiddelenzorg, overeenkomstig artikel 2.13 van de Rzv, als sprake is van een stoornis in de visuele functie, c.q. een stoornis in de visuele functie van het oog en van functies van aan het oog verwante structuren. Het gaat hierbij om chronische aandoeningen zoals Sjögren.
Voorts heeft het Zorginstituut geconcludeerd dat ook Hylo®-Gel oogdruppels hyaluronzuur bevattende oogdruppels zijn die zijn bedoeld om het oog te bevochtigen. Bevochtigende oogdruppels/kunsttranen kunnen onder de functiegerichte omschrijving van artikel 2.13 Rzv vallen.
Daarnaast heeft het Zorginstituut in zijn advies vastgesteld dat ook Hylo®- Gel oogdruppels voldoen aan de stand van de wetenschap en praktijk en dat er geen reden is om te twijfelen aan de effectiviteit van hyaluronzuur, toegepast bij droge ogen.
Als u de genoemde druppels aanschaft bij de apotheek zult u deze, waarschijnlijk eerst zelf moeten betalen. Vraag de apotheek daarvoor een rekening uit te schrijven. U stuurt vervolgens de ontvangen rekening door naar uw verzekeraar. Volgt er een afwijzing dan staat, met het recept van de oogarts/huisarts verder bezwaar open.
Voorwaarde voor vergoeding is dat bij oogaandoeningen met droge ogen, zoals bij Sjögren, de hulpmiddelen kunnen worden vergoed. Er moet dus sprake zijn van een medische redenen. Meerdere met name te noemen oogdruppels moeten al zijn gebruikt, al dan niet met conserveermiddel en de werking of effectiviteit daarvan is onvoldoende gebleken. Het middel is voorgeschreven door de huisarts of medisch specialist.
Mochten er vragen over vorenstaande zijn of advies/ ondersteuning benodigd zijn bij het opstellen van bezwaar, mail dan naar
Johan Mooi