Droge mond

Droge mond

Klachten:
Afgenomen, veranderde samenstelling van speeksel of geen speeksel, droge slijmvliezen, last met slikken, opgezwollen speekselklieren, ruwe tong, gesprongen lippen, gescheurde mondhoeken, versneld tandbederf en kauwproblemen.

Complicaties:
Droge hoest en geïrriteerde keel, chronische bronchitis, last met praten, schimmelinfecties in de mond, spijsverteringsproblemen en verandering van smaak.

Behandeling:
De tandarts is meestal de behandelaar van droge mond klachten, vanwege het risico op tandbederf. Maar ook de kaakchirurg, KNO-arts, huisarts of andere hulpverleners zoals mondhygiënistes kunnen hier een rol in spelen.

Indien er nog restfunctie in de speekselklier aanwezig is, kan pilocarpine (zie hier) worden voorgeschreven. Dit activeert de klieren. Bij slikproblemen is een bezoek aan de logopedist een optie. Denk ook eens aan een voedingsadvies via de tandarts, speekselcentrum of diëtist. Vaak blijkt dit zinvol en draagt het tevens bij aan een betere spijsvertering.

Vaak heeft Sjögren, vanwege de verstoorde speekselhuishouding, invloed op het gebit. Twee maal per jaar naar de tandarts en de mondhygiëniste is daarom geen overbodige luxe. Beiden zien eventuele problemen al in een vroeg stadium, en wie vooruitkijkt behoudt een gezond gebit.

Kijk ook eens op www.speekselcentrum.nl. Daar bekijken ze de kwaliteit en hoeveel speeksel en weten precies wat een passende behandeling kan zijn voor uw probleem.

Zelf kunt u ook al veel doen aan een droge mond. Neem slokjes water (ook wanneer u droog voedsel eet), suikervrije pastilles of kauwgom. Er zijn overigens veel soorten zelfzorgmiddelen die de klachten kunnen verminderen. Denk eens aan mondspoeling, tandpasta’s, mondgel en mondspray.

Bij prothesedragers kan gel voor het aanbrengen van de prothese het slijmvlies beschermen. In verband met de droge mond is een kunstgebit niet gewenst. Implantaten met daarop een klikgebit of vastgeschroefde brug hebben de voorkeur.

Voor meer informatie over vergoedingen van de behandeling van uw gebit, klik hier.